Tauryna byłaby dobra dla serca


Obraz Thegoodfit

Tauryna nie była przedmiotem wielu badań. Naturalnie występuje w mięsie z indyka i kurczaka, ale także w niektórych rybach, mięczakach i skorupiakach.

Ochronny efekt wysokiego poziomu tauryny

Yu Chen, badacz i profesor epidemiologii w nowojorskim Centrum Medycznym Langone w Nowym Jorku, stwierdził, że osoby z cholesterolem mają niższe ryzyko choroby wieńcowej, im wyższy jest poziom tauryny.
Badanie opublikowane online w European Journal of Nutrition, finansowane przez American Heart Association i National Institutes of Health, z udziałem kobiet podzielonych na 3 grupy, podkreśliło tę mało znaną właściwość tauryny.
Porównując próbki krwi i dietę tych kobiet z próbką testową kobiet, które zmarły z powodu choroby niedokrwiennej serca.
Ogólnie rzecz biorąc, zmniejszenie ryzyka chorób serca nie było znaczące dla osób z najwyższej grupy w porównaniu do najniższej grupy. Ale u kobiet z wysokim poziomem cholesterolu równie wysoka tauryna obniżyła ryzyko chorób serca o 60%. Może to wynikać z przeciwzapalnych i przeciwutleniających właściwości tauryny. Ponadto testowana tauryna pochodziła wyłącznie z pożywienia, a nie z suplementów tauryny.
Obiecujące wyniki, które tym razem należy jednak zweryfikować w innych badaniach na mężczyznach.

Źródło Webmd.com