Białko, które zastępuje tłuszcz


lekkie ciasto

Rewolucja w lekkim świecie? Wyobraź sobie zmodyfikowane białko, które można stosować w serach i ciastach, aby były mniej tłuste. Jest to pomysł szkockich badaczy pozwalający na wytwarzanie produktów o obniżonej zawartości tłuszczów bez zmiany ich smaku lub tekstury. Mikrocząstki tego białka naśladują zachowanie tłuszczu wykorzystywanego w produkcji żywności.

Białko naśladujące tłuszcz

Technikę tę stosowano już w produkcji jogurtów, mleka lub śmietany, ale do tej pory nie sprawdzała się w przypadku ciast i serów. Zespół naukowców z University of Heriot-Watt i University of Edinburgh w końcu zrozumiał, jak to zrobić te białka zachowywał się w obliczu ciepła i innych procesów produkcyjnych i zdołał stworzyć białko, które doskonale naśladuje tłuszcz. Prawdziwą nowością jest to, że te lekkie produkty oparte na tym białku pozostają apetyczne i bardzo zbliżone do prawdziwych, z punktu widzenia tekstury i smaku. Może to stanowić znaczny postęp dla tych, którym trudno przestrzegać diety z powodu niedostatku. Produkty te mogą być wkrótce wprowadzone na rynek przez brytyjską firmę.

Źródło agro-media.fr. Zdjęcie coursmandise.fr