Białka badają dobre lub złe dla zdrowia


czy białka są przydatne dla zdrowia?

Badania oskarżają białko zwierzęta mogą być niebezpieczne dla zdrowia (ryzyko raka), ale według innych byłyby korzystne dla dobrego starzenia się. Ponownie kluczowym słowem jest równowaga i różnorodność, co nie oznacza, że ​​musisz bojkotować białka. Zrobiliśmy to, podsumowując dla ciebie wnioski z tych badań.

Kolejny spór o białka

Czterokrotnie więcej zgonów wśród konsumentów mięsa i produktów mlecznych

Nasze zachodnie diety dają pierwszeństwo miejscu mięsom, rybom i nabiału. Niektóre diety odchudzające są również w dużej mierze oparte na białkach zwierzęcych.

Byłoby to jednak błędem, ponieważ dwa ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Metabolizm komórek wskazują na podobieństwo między dietą bogatą w białko a występowaniem raka i zmniejszeniem oczekiwanej długości życia.
Unikając cukrów i tłuszczów w jak największym stopniu, zwykli konsumenci odnoszą się do białek uważanych za nieszkodliwe, podobnie jak sportowcy i osoby na diecie, których dieta zawsze im sprzyja. Nie są one jednak nieszkodliwymi składnikami odżywczymi, ponieważ, chociaż są korzystne, mają również wady w przypadku nadmiaru, jak każdy inny składnik odżywczy i prawdopodobnie zmęczy wątrobę i nerki, szczególnie w dłuższej perspektywie. Badanie, które śledzi Amerykanów od 20 lat, ujawnia, że ​​liczba zgonów była 4-krotnie wyższa wśród dużych konsumentów białka zwierzęcego. Związek między białkiem a rakiem nie jest bezpośredni, ale IGF-1, który jest cząsteczką wzrostu mięśni, również powoduje wzrost nowotworów.

Nie dotyczy to konsumentów białka roślinne, więc następne australijskie badanie przeprowadzone na myszach udowodni, że wegetarianie mają rację, a rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste powinny zostać ponownie wprowadzone do diet kulturystycznych. Te produkty są nie tylko bardzo pożywne, ale także kosztują mniej niż mięso (o którym za kilka lat będzie mało). Myszy, które żyły najdłużej, rzeczywiście spożywały najwolniejsze węglowodany. Ta dieta niekoniecznie jest odpowiednia dla mężczyzn, ponieważ węglowodany sprzyjają nadwadze, kolejnej przyczynie śmierci.

Lepszy mózg dla seniorów z białkiem

Nie piętnujmy białek, ponieważ inne badania pokazują, że aby się dobrze starzeć, bez utraty mięśni i kości, lepiej jest spożywać białka, zwłaszcza że po 65 latach IGF-1 zmniejsza się, a część ryzyko / korzyść zmienia się.

To inne japońskie badanie opublikowane w czasopiśmie American Geriatrics Society wykazało, że spożycie białek zwierzęcych zapobiegło pogorszeniu zdolności poznawczych i poprawiło codzienne życie.
W badaniu ponad 1000 osób próbowano zmierzyć związek między spożyciem białka a spadkiem zdolności u dorosłych w Japonii ze średnią wieku 67,4 lat. Okazuje się, że osoby, które spożyły najwięcej białka zwierzęcego, miały najniższe ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych w porównaniu do innych grup.

Fakt, że starzenie się jest spowolnione przez proste ulepszenia żywieniowe, jest nadzieją dla zdrowia i gospodarki, ponieważ oczekiwana długość życia wciąż rośnie.

Ponadto po 65 roku życia dieta bogata w białko wręcz przeciwnie zmniejszyłoby ryzyko śmierci o 28%, a raka o 60%.
Najlepiej jest spożywać mniej w młodym wieku i spożywać więcej w wieku dojrzałym, aby w pełni wykorzystać zalety białka bez ich wad.

Źródła : Niskie spożycie białka wiąże się z istotnym zmniejszeniem IGF-1, raka i ogólnej śmiertelności w populacji 65 i młodszej, ale nie starszej populacji. Morgan E. Levine, Jorge A. Suarez, Sebastian Brandhorst, Priya Balasubramanian, Chia-Wei Cheng Federica Madia, Luigi Fontana, Mario G. Mirisola, Jaime Guevara-Aguirre, Junxiang Wan, Giuseppe Passarino, Brian K. Kennedy, Min Wei, Pinchas Cohen, Eileen M. Crimmins, Valter D. Longo
Journal of American Geriatrics Society, opublikowany online przed drukiem „Pobór białka zwierzęcego jest powiązany z wyższą wydajnością funkcjonalną u osób starszych: badanie Ohasama” Autorzy: Eri Imai, Megumi Tsubota-Utsugi i in. Zdjęcie Sasha Goldberger, golem13.fr, chauffage-basse-temperature.net